Legalisatie en volmachten

Notaris Goossens Aandelenoverdracht

Legalisatie, volmachten

Je handtekening is op officiële stukken ontzettend belangrijk. Door jouw handtekening te zetten, onderschrijf je letterlijk de inhoud van het document. Juist vanwege dit belang moet daarom een handtekening in bepaalde gevallen worden gezet in het bijzijn van een notaris. Deze kan dan aan derden verklaren dat jij het was die de handtekening heeft gezet en niemand anders. Dit wordt het legaliseren van jouw handtekening genoemd ofwel legalisatie.

Zeker wanneer het een volmacht betreft is het zeer verstandig om deze te ondertekenen in het bijzijn van een notaris. Je geeft immers iemand anders daarmee de bevoegdheid om namens jou te handelen. Een verklaring van een notaris dat de handtekening eronder daadwerkelijk van jou is, zorgt ervoor dat er achteraf geen onenigheid ontstaat over de echtheid van jouw handtekening. Daardoor wordt de kans op misbruik aanzienlijk verkleind.

Hoe werkt het legaliseren van een handtekening?

Voor het legaliseren van jouw handtekening kun je in beginsel tijdens kantooruren bij ons terecht. Het maken van een afspraak heeft de voorkeur, zodat je zeker weet dat de notaris op dat moment op kantoor aanwezig is. Bij de afspraak neem je de verklaring of de volmacht mee en een geldig legitimatiebewijs (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart). De legalisatie vindt plaats doordat de notaris vervolgens een verklaring afgeeft over de echtheid van de handtekening door middel van haar handtekening en haar ambtstempel. Met de legalisatie van de handtekening wordt er geen oordeel gegeven over de inhoud van het document. Bij team NG kan je terecht voor het legaliseren van volmachten in het Nederlands, Engels, Duits en Spaans.

Soms zal de instantie in het buitenland ook nog een legalisatie van de handtekening van de notaris vragen. Dat is een apostille die door de Rechtbank dient te worden afgegeven. Je kan zelf met het gelegaliseerde document naar de Rechtbank of wij kunnen dit verzoek voor je regelen.

Buitenlandse volmachten

Mocht je onroerend goed in het buitenland willen kopen of verkopen dan is een notariële volmacht raadzaam of vereist. Ook als je andere zaken hebt die in het buitenland spelen dan kan de gevolmachtigde beter aan de slag met een volmacht die door een notaris gelegaliseerd is. Voor buitenlandse volmachten kan je ook bij team NG terecht. Daarbij is Inez Goossens gespecialiseerd in het opstellen en passeren van een notariële akte in het Spaans.

Vergeleken afschriften/gewaarmerkte kopieën

Als je een origineel document niet kunt of wilt afgeven (bijvoorbeeld een paspoort of een akte) dan kan een gewaarmerkte kopie, ofwel een vergeleken afschrift (certified copy/copie collationée) door de notaris worden afgegeven. De notaris bekijkt het originele document en maakt daarvan een kopie. Vervolgens verklaart de notaris dat zij het origineel heeft gezien en dat de kopie gelijk is aan het origineel.

 

Download de brochure: "Kiezen voor de juiste rechtsvorm"